Nástroje pre uľahčenie prístupu

Vyberte váš jazyk

09.01.2020

Nová Bystrica 25. decembra. 2019– Spev a hudba sa opäť aj tento rok rozliehali chrámom sv. Jána Krstiteľa na česť a slávu Pána Ježiša Krista.

Opäť sú tu Vianoce. Vonku panuje ticho a svetielka v oknách prezrádzajú, že dnešný deň je niečím výnimočný. V každom dome vládne vianočný pokoj a radosť, tešíme sa z maličkostí a je nám dobre, väčšina ľudí okolo nás sú, naša rodina, priatelia, bližší i vzdialenejší známi, susedia, ktorí majú dnes k sebe o niečo bližšie ako inokedy. Pretože Vianoce sú krásne, keď láska dýcha z jasličiek

 

 K tradičným podujatiam vianočného obdobia v Novej Bystrici neodmysliteľne patrí Jasličková pobožnosť, ktorá sa koná každoročne v Prvý sviatok vianočný, teda, ako sa u nás vraví Na Božie narodenie. Ani tohto roku sa neporušila táto tradícia a spolu sme oslávili čarovné výnimočné a najkrajšie sviatky v roku. Čas, kedy Boh vo veľkej láske svojho srdca poslal s láskou medzi nás svojho syna, čas kedy sa spolu s ním zrodili Vianoce, ktoré pripomínajú nepochopiteľnú a milosrdnú božiu lásku k nám. Toto sviatočné popoludnie bolo takou malou hudobnou zastávkou, plnou vianočných kolied a piesní v podaní našich bystrických folklórnych telies.

Opäť už počas adventu naši vystupujúci obetovali svoj voľný čas, aby nám spríjemnili príjemné strávenie sviatočného popoludnia. Ako každoročne sa zapojilo svojím účinkovaním do jasličkovej pobožnosti Folklórny súbor BYSTRICA z Novej Bystrice, ŽSS Dolinka, ĽH Kováčovci, ĽH Starejší, ĽH Tomčalovia, spevokol pod vedením Katky Pavelkovej a hostia. Svoje miesto si počas programu našli aj deti a mladí pod vedením Marianny a Vladimíra Tomčalovích, ktorí svoju radosť prejavili prostredníctvom piesní a modlitbičiek. Celková atmosféra a spoločná súhra všetkých zúčastnených vyvrcholila v záverečnej piesni Jasličkovej pobožnosti, ktorá už dve storočia umocňuje vianočnú náladu nielen v Európe, ale aj v iných častiach sveta. Pôvodne vznikla v Rakúsku a v súčasnosti sa spieva už vo viac ako 200 jazykoch. Melódia Tichej noci je súčasťou sviatkov po celom svete a takou istou súčasťou je aj vianočný punč, ktorý sa podával všetkým po pobožnosti pred kostolom.

Na záver treba, čo najsrdečnejšie poďakovať všetkým, ktorí sa na Jasličkovej pobožnosti podieľali a obetovali veľa svojho času na to, aby nám spríjemnili Vianoce.

autor: Ing. Michal Kuric

foto: Ing. Miroslav Pavelek

zskmojekysucekysucke muzeum