Nástroje pre uľahčenie prístupu

Vyberte váš jazyk

029 Dni kulturyDni kultúry Nová Bystrica majú svoju tradíciu v našej obci už od roku 2011 a slávime ich vždy na sviatok Sv. Jána Krstiteľa. Toto hodové „trojdnie“ sa koná od roku 2019 v priestoroch amfiteátra, vedľa futbalového ihriska. Dni kultúry sú rozdelené na tri dni, kedy v piatok sa koná koncert rockových kapiel, sobota je venovaná súťaži v pílení dreva a folklóru a v nedeľu sa organizujú hasičské súťaže, ale hlavne slávnostná hodová sv. omša.

Tento rok sa DNI KULTÚRY konali 21.6. – 23.6.2024. Rockový piatok začal 21.6.2024 o 19.30 hod. vystúpením kapely Mad Frequncy. Kysucká nu-metal-grunge-ová úderka Mad Frequency pôsobí na hudobnej scéne už od roku 2002 a v tento večer ste mohli počuť ich songy ako Dignity, All Done In Vain, Fake Hero,...

Ďalšou kapelou v poradí bola kapela Arzén. Túto rockovú kapelu chalani založili už v roku 1983 a na Kysuciach asi nieje nik, kto by ju nepoznal. Z pohľadu Arzénu tvorí ich žánrové gro spojenie rocku a folklóru, ale skupina má aj inú hudobnú tvár. Ide o vlastné rockové skladby s pôvodnými textmi, ale aj textmi iných autorov. Kapela sa tiež venuje zhudobňovaniu básní od slovenských autorov. Na koncerte sme tak mohli počuť skladby ako Katarínka, Zbohom buď, lipová lyžka, Páslo dievča pávy, Dievčatko, a mnohé iné folk-rockové skladby.

No a hlavnou kapelou, hlavným hosťom, bola slovenská kapela Heľenine oči, ktorá vznikla v roku 1999 v Prešove. Využíva kombináciu prvkov metalu, ska, reggae, folku a rocku. Zoskupenie Heľenine oči absolvovalo počas svojho doterajšieho pôsobenia množstvo festivalov a klubových koncertov po celom Slovensku, Česku, Poľsku, Holandsku, Spojených štátoch, či Írsku. Na koncerte sme si mohli vypočuť skladby ako Langoš, NAKA, Divoký východ, Obchádzka, Marianna, Káva, Uhorčík a mnohé iné :)

Po koncerte kapely Heľenine oči nastúpil do akcie DJ Mikko, ktorý nás zabával do ranných hodín. Rockového piatku sa zúčasnilo cez 1000 návštevníkov, za čo Vám chceme poďakovať a dúfame, že nám Vašu priazeň zachováte aj budúci rok.

22.6.2024 - „Ľudová sobota“ – Tento deň sme začínali už o 13.00 hod. súťažou v pílení dreva – Novobystrický drevorubač. Tu si pomeralo sily 7 trojčlenných mužstiev v šiestich disciplínach. Do tejto súťaže sa prihlásili tieto odvážne mužstva zo Slovenska, Chorvátska ale aj Poľska: Josipovac, Obec Nová Bystrica, Maciejowscy, H.K. BER, Bystričani, PZ Brízgalky a DHZ Vychylovka. Kto nemá predstavu v čom spočíva súťaž v pílení dreva, tak uvádzam, že sa jedná o súťažné disciplíny ako rezanie kmeňa na čas, sekerou na rýchlosť, sekerou na presnosť, rez a nedorez na podložke, styk rezov a hod obojstrannou sekerou. V týchto disciplínach sa umiestnilo na 1. mieste mužstvo PZ Brízgalky. Druhé miesto obsadilo mužstvo Obec Nová Bystrica a na tretom mieste sa skončilo mužstvo Maciejowscy. Ďalšie mužstva skončili takto: 4. miesto - H.K.BER, 5. miesto - Josipovac, 6. miesto - DHZ Vychylovka a 7. miesto - Bystričani. O 17.30 hod. začal program v znamení folklóru, kde vystúpili naše šikovné deti zo ZŠ s MŠ Nová Bystrica, ktorých vedú ich vedúci Ján Šteininger, Eva Miháliková, Júlia Lompartova, Viktória Kuricová a manželia Tomčalovci. Ďalej vystúpili Dávid Fedor, Natália Baničiarová, deti z FS Radôšťan, Detská ĽH Potočiarik, súrodenci Halvoníkovci, ĽH Tomčalovci, Ľudová muzička z Bystríc, Bystrická kasňa, ŽSS Dolinka, ĽH Starejší, ĽH Kováčovci, ĽH Potočiari, FS Bystrica z Novej Bystrice, Vaneska Halvoníková, Skus bratov Banásovcov a FS Rozsutec. Po vystúpení týchto šikovných ľudí sme sa spoločne za sprievodu hudby a spevu premiestnili k Jánskemu ohňu, ktorý slávnostne zapálil pán starosta Ing. Jozef Kuric so svojimi hosťami, medzi ktorými bol aj Mirko Vavra, predseda Zväzu Slovákov v Chorvátsku. Do rána sme sa ešte zabávali na ľudovej veselici, na ktorú play list zostavil DJ Miloš.

Počas hlavného programu vystúpil starosta obce, Ing. Jozef Kuric, ktorý na základe rozhodnutia obecného zastupiteľstva v tento deň ocenil za dlhoročnú a obetavú prácu pre obec Pani Magdalénu Šutiakovú a Pána Rudolfa Fuliera a in memoriam Pani Mgr. Magdalénu Vráblovú.

HODOVÚ NEDEĽU sme slávili 23.6.2024 slávnostnou sv. omšou v Kostole Sv. Jána Krstiteľa o 11.00 hod. a po sv. omši ste mohli navštíviť tradičný hodový jarmok a tiež „kolotoče“. O 10.00 hod. si DHZ Vychylovka pripravil Hasičskú okrskovú súťaž o putovný pohár starostu obce Nová Bystrica. Počas vyhodnotenia súťaže odovzdal prezident hasičského a záchranného zboru, plk. Ing. Adrián Mifkovič, hasičské auto “P V3S” DHZ Vychylovka, ktoré je ideálnym pomocníkom pre náš horský terén. Putovný pohár ostal v obci, v rukách DHZ Vychylovka.

Tento rok prijali pozvanie do našej obce aj naši chorvátski rodáci z obce Josipovac. Po príchode a privítaní sa naši hostia ubytovali a večer si užili s nami koncert. V sobotu sme im pripravili krátky výlet do kaštieľa v Oščadnici a tiež na Roľnícke družstvo Veľká Rača, kde mohli vidieť starostlivosť o hospodárske zvieratá ale tiež proces výroby syrových výrobkov. Poobede si vychutnali bohatý folklórny program, ktorý nám spestrili aj oni svojím vlastným vystúpením a prišiel deň odchodu - nedeľa, kedy sme sa s veľkými emóciami s našími hosťami rozlúčili.

Dúfame, že ste si naše podujatie naplno užili. Na záver by som sa rada poďakovala všetkým dobrovoľníkom, ktorý nám akýmkoľvek spôsobom pomohli pri organizovaní našich Dňoch kultúry. Veľké ďakujem patrí PZ Brízgalky, DHZ Nová Bystrica, DHZ Vychylovka, všetkým účinkujúcim, moderátorom, p. Elene Jančulovej, p. Ľubomírovi Šadibolovi, Jozefovi Kultanovi, Jurajovi Čierňavovi, sponzorom, zamestnancom obecného úradu, obecného podniku, poslancom ale hlavne Vám „naším ľuďom“.

Mgr. Jana Slivková

Kultúrna referentka obce Nová Bystrica

 

 

 

zskmojekysucekysucke muzeum