Nástroje pre uľahčenie prístupu

Vyberte váš jazyk

medvedZ dôvodu zvýšeného nežiadúceho výskytu medveďa hnedého v zastavaných územiach miest a obcí a v ich bezprostrednom okolí, zmien ich správania a straty plachosti pred ľuďmi vzniklo vysoké riziko ohrozenia života, zdravia alebo vzniku škôd na úrode, hospodárskych zvieratách alebo závažných škôd na majetku.

Problémové medvede prenikajú do intravilánov miest a obcí v blízkosti ľudských domovov. Aktuálna situácia s populáciou medveďa hnedého je kritická. Prirodzený priestor výskytu medveďa je nasýtený a medvede sa rozširujú aj do oblastí mimo prirodzeného priestoru. Na základe posledných zaznamenaných stretov medveďa hnedého s ľuďmi a nutnosti vykonať bezprostredne bezpečnostné opatrenia na celom území okresu Čadca Okresný úrad Čadca podľa § 14 ods. 4) zákona Národnej rady Slovenskej republiky číslo 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v znení neskorších predpisov vyhlasuje dňa 11. júla 2024 o 15.00 hod. „mimoriadnu situáciu" v obciach Klokočov, Klubina, Oščadnica, Nová Bystrica, Radôstka, Stará Bystrica, Zborov nad Bystricou

Počas obdobia ohrozenia a pôsobenia následkov mimoriadnej udalosti budú vykonávané opatrenia na znižovanie rizík ohrozenia, činnosti nevyhnutné na zamedzenie šírenia a pôsobenia následkov mimoriadnej udalosti a opatrenia na záchranu života, zdravia a majetku vykonávaním záchranných prác.

Na ohrozenom území ustanovuje tieto režimové opatrenia:

  1. Odstraňovať existujúce návnady a neudržiavať miesta, na ktoré sa vykladá návnada s cieľom prilákať medveďa hnedého v zmysle ustanovenia § 3b ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky číslo 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v znení neskorších predpisov
  2. Na ohrozenom území budú záchranné práce vykonávať: Zásahový tím pre medveďa hnedého - Západ, príslušné poľovnícke združenia a poľovnícke spoločnosti, posilní a zintenzívni sa činnosť hliadok OR PZ v Čadci a príslušnej mestskej/obecnej polície v obytných zónach miest/obcí pre reguláciu pohybu osôb a dopravných prostriedkov na postihnutom území.
  3. Mestá a obce zabezpečia varovanie obyvateľstva prostredníctvom mestského, obecného rozhlasu, webových stránok.
  4. Informácie týkajúce sa nežiadúceho výskytu medveďa hnedého podávať na čísla tiesňového volania 158 a 112.
  5. pri nahlásení medveďa hnedého v intraviláne a nárazníkovej zóne obce bude na miesto vyslaný zásahový tím, hliadka PZ s príslušnou výbavou a osoba oprávnená príslušným poľovníckym združením/spoločnosťou.

Toto vyhlásenie nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
V Čadci dňa 11.07.2024

Bc. Peter Rusnák
Prednosta Okresného úradu Čadca

pdfVyhlásenie MS CA.pdf849.93 KB

zskmojekysucekysucke muzeum