Nástroje pre uľahčenie prístupu

Vyberte váš jazyk

Active Image    Dňa 19.7.2008 sa v obci Nová Bystrica konala aj otváracia akcia nového Skateparku. Skatepark je ihrisko na ktorom sa realizujú športy ako je skateboarding, freestyle biking a extreme in-line. Inak povedané skákanie na skateboardoch, bicykloch a kolieskových korčuliach.

Freestyleové športy sú v celom svete rozšírené vo veľkom počte, no na Slovensku tomu žiaľ doteraz tak nie je. Preto som sa rozhodol postaviť skatepark, aby deti, mládež a dúfam časom aj dospelý občania mali možnosť sa venovať aj iným športom ako je futbal, či tenis. V USA majú tieto športy tak veľkú tradíciu, že nie je problém v jednom skateparku stretnúť 35 ročného otca jazdiaceho spolu so svojím synom. Dokonca aj v susednej Českej Republike je skatepark v každej väčšej obci. U nás je najbližší park meste Liptovský Mikuláš. A na celom Slovensku sa ich počet pohybuje len okolo 15.

 


   Ten náš sa tak stal ďalším prírastkom do rodiny slovenských parkov. Pre približnú orientáciu, keby mala tento park zhotoviť špecializovaná firma, jeho hodnota by ľahko presiahla 500 000 Sk bez započítania asfaltového povrchu.
    O projekt a jeho realizáciu som sa postaral ja spolu asi s tridsiatimi kamarátmi. Samozrejme za najväčšiu pomoc pokladám pomoc od Obce Nová Bystrica, ktorá zabezpečila vyasfaltovanie plochy o výmere 600 metrov štvorcových a kúpu oplotenia. Ďalším veľmi významným sponzorom je Konto Orange n.f., ktoré prispelo sumou 60 000 Sk na tvorbu prekážok. Spoločnosti Promont s.r.o. patrí vďaka za materiálny dar vo forme kovových profilov, ktorého hodnota predstavuje 27 000 Sk. Drevoindustria Ján Kulich zabezpečil tri metre kubické dosák potrebných na tvorbu povrchu. Firma VELM spol. s.r.o. zabezpečila preglejkovú dosku pokrývajúcu povrch prekážok. Rudolf Chovanec zabezpečil zľavu pri kúpe farby na natieranie povrchu prekážok.


Za finančnú a sponzorskú výpomoc ďakujem:


     Obec Nová Bystrica
     Konto Orange
     Promont s.r.o.
     Drevoindustria Ján Kulich
     VELM spol. s.r.o.
     Albín Šadibol
     Rudolf Chovanec
     Ladislav Vojtek
     Peter Borovička
     Jozef Svitek
     Ján Vojtek
     Ľubomír Škorvaga
     Michal Riečičiar


Za výstavbu prekážok patrí vďaka týmto ľuďom:
 

 

Martin Kulich
Jožo Vojtek
Paťo Bubrín
Milan Žemel
Peter Prišč
Laco Hofer
Miro Belák
Mišo Khol
Laďo Vojtek
Filip Borovička
Jožo Michálek
David Preták
Mišo Kedap Pavúk
Marek Harciník
Juro Masnica
Barbora Pochybová
Andrej Chlebeček
Peter Jakubec                 
David Dendys
Tomáš Valášek
Milan Pohančeník
Marek Čierňava
Vlado Čierňava
Jozef Svitek
Jaroslav Kováč
Jozef Kultán
Moja Matka
Môj Otec
Milan Brisučiak
Martin Chovanec
Jozef Rucek
Martin Dráb
VPP pracovníci
z Obecného Úradu.




    Otváracie podujatie prebiehalo od raných hodín do poobedných hodín, kedy prebehlo oficiálne otvorenie. Akcie sa zúčastnili jazdci z Martina, Žiliny, Kysuckého nového mesta a okolitých obcí. Prebiehala aj súťaž o najvyšší skok na skateboarde „Ollie contest“, ktoré vyhral jazdec z Martina výškou 90 cm. Odniesol si tričko Sewer.sk a od Sponzora Love skateboards dostal finančnú odmenu.
    Žiaľ kvôli nepriazni počasia sa nemohli konať ďalšie plánované súťaže a tak akcia pokračovala už vo voľnejšom tempe do večerných hodín, kedy sa konalo oficiálne otvorenie.
    Otvorenie prebiehalo za účasti podpredsedníčky NR SR Anny Belousovovej, poslankyne Doc. PhDr. Beáty Sániovej PhD. Prestrihnutie pásky prebehlo v poriadku, dúfam, že rovnako bude prebiehať aj činnosť skateparku a bez vážnych úrazov tak bude prispievať k rozvoju športu.


Fotografie z tohto nezvyklého ale o to zaujímavejšieho podujatia:




Active Image


Active Image


Active Image


Active Image


Active Image


Active Image


Active Image


Active Image


Active Image


Active Image


Active Image


Active Image


Active Image


Active Image


Active Image


Active Image


Active Image


Active Image


Active Image

Lukáš Pastva

zskmojekysucekysucke muzeum